15 Ağustos 2008 Cuma

Mükerer kayıtları kolayca silin!

FileMaker Pro ile mükerrer kayıtları bulması çok kolay (bul (find) modunda ünlem (!) operatörünü kullanarak). Ancak mükerrer kayıtları bulmanız tek başına yeterli olmayabilir. Mükerrer olan her kayıttan sadece birini almak isteyebilirsiniz. Bu işlem için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.


Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi BoxSize (Kutu Ebadı) alanında mükerrer değerler var. Kutu ebatlarının bir listesini almak isteyelim. Bunun için birden fazla üründe kullanılan kutuların sadece birini almamız gerekiyor. (Aslında bu örnekte çok az kayıt olduğu için bu işlemi manuel yapmak daha kolay gelebilir ancak kayıt sayısı çoksa aşağıdaki yöntem ile bir kaç dakika içinde mükerrer kayıtlardan sadece birini alıp liste oluşturabileceksiniz.)


Yukarıdaki tabloda 9 ürün kaydı var. Buna karşılık sadece 5 farklı kutu boyutu var. Otomatik olarak 9 kayıttan 5 farklı kutuyu süzmek için adımları takip edin.

İlk adım olarak kayıtları kutu numarasına göre sıralayın.


İkinci adım kayıtları dışarıya aktarmak. Buradaki anahtar noktamız kayıtları dışarı alırken (export) diyalog penceresindeki "Group By" bölümünden BoxNo alanının onay kutusunu işaretlemektir. Onay kutusunu işaretleyip "Export" düğmesine tıklayın.

İşte bu kadar. Kutu listesi belirttiğiniz formatta (örnekte txt olarak belirtilmiş) karşınızda.

Örnek dosyayı indirmek için buraya tıklayın (.fp7)

2 yorum:

Unknown dedi ki...

merhaba 2 sorum olacatı, birincisi dosyayı exe haline nasıl getiriyoruz,pro 9 kullanıyorum bunla mümkün mü? ikincisi yaptığımız veri tabanında tarihi örnek olarak 22.11.2009 olarak elle noktasına dahi varana kadar giriyoruz, bunu --.--.----şeklinde yapılıp gün girildiğinde noktaya basmadan aya atlatmak, ay girildiğinde noktaya basmadan yıla atlatmak ve yılı da son iki rakamını girerek yapmak filemaker da mümkün mü? yardımcı olursanız sevinirim.

osman cabi dedi ki...

Merhaba Emre,

FileMaker'da hazırladığınız dosyayı FileMaker olmadan çalıştırmak, sizin deyiminizle exe haline getirmek, mümkündür. Yalnız bunun için FileMaker'ın Program Geliştirici Sürümünün lisansını almanız gerekir. (www.yordam.com veya www.winsoft.eu'dan satın alabilirsiniz)

Yalnız FileMaker ile dosyayı runtime yapmak için acele etmemenizi tavsiye ederim. FileMaker çok pratik kullanımı kolay bir yazlımdır ancak başkası için FileMaker kullanarak birşeyler hazırlamak (diğer geliştirme araçlarında olduğu gibi) çok faklı bir iş. Bir çok şeyi bir çok yönüyle düşünmeniz gerekir. Kaba bir hesapla kendiniz için 1 saatte hazırlayacağınız şeyi başkasının kullanıma sunmak için 1 hafta çalışmanız gerekebilir.

Veri girişinde formatlama seçeneği FileMaker'ın varsayılan özelliği olarak yok. Bu işlem teorik olarak FileMaker Pro 10 sürümünün betik tetikleme (script triger) özelliğini kullanarak yapılabilir. Betik tetiklemeyi bu şekilde kullanarak bir tecrübem olmadı.